Historie

Politihesten Venner så dagens lys den 26. oktober 1990 under navnet “Den beredne afdeling af Politihestens Venner” . Et par rideinteresserede politifolk fandt sammen, da de opdagede, at der blandt politiets personale var stor interesse for det ridende politi. Foreningens vigtigste formål var dengang at etablere en ridende afdeling i Københavns politi, som ved festlige og fredelige lejligheder kunne optræde med et antal ryttere og heste, f. eks. ved opvisninger og præsentationer, eskortering af livgarden og lignende, men medlemmerne kunne også mødes i fritiden og lære at ride og være fælles om interessen for heste. Foreningen bestod i starten af 26 tjenstgørende politifolk fordelt på 13 mænd og 13 kvinder.

Der kom flere og flere medlemmer, både politifolk og civile, der alle havde en drøm om at skaffe ridende politi tilbage i Københavns gader.

Den 27. november 1998 blev Københavns Politis Rytteriafdeling officielt indviet efter en forsøgsordning på 6 måneder. Politiet i Sverige havde velvilligt udlånt fire uddannede politiheste under forsøgsperioden. Da det blev alvor i november modtog rytteriet  de første fire heste som gave fra rytteriet i Oslo Politi og fra Hollandsk Politi. Derudover blev der købt to belgisk uddannede politiheste. Det var vigtigt fra starten at have dygtige og veluddannede politiheste.

Med rytteriafdelingens oprettelse var drømmen blevet til virkelighed, og foreningens formålsparagraf opfyldt. Derfor ændredes formålsparagraffen til at hjælpe med at finde gode hjem til politiheste, der ikke længere kunne klare jobbet i storbyen, men dog ikke skulle aflives. Det er lykkedes for os at finde gode familier på landet, der havde heste i forvejen, og som gerne ville give en tidligere politihest et godt otium.

Det varede 14 år, så besluttede Københavns Politis ledelse, at der ikke længere var brug for politiheste i hovedstaden.  Befolkningen protesterede og politikere havde Justitsministeren i samråd, men lige lidt hjalp det. Den 1. december 2012 var lukningen en realitet. Heldigvis var det lykkedes PHV at købe samtlige heste af Københavns Politi med god hjælp fra Pitzner Fonden. Og rigtig mange hestefamilier meldte sig til at tage sig af politihestene, rytterne valgte nogle gode steder, og alle hestene står nu rundt omkring i Danmark hos hesteglade danskere og nyder livet blandt nye kammerater.